Du behøver hverken at løbe lange ture eller at løfte tunge vægte for at holde dig sund. Læs her, hvordan du holder dig sund ved hjælp af havearbejde og gåture.
Har du et ønske om at være mere aktiv? Men har du svært ved at få presset træning ind i en allerede travl uge med både arbejde og familie?
Så har jeg en god nyhed til dig!
Hvis du ønsker at være mere aktiv og at opnå et langt og sundt liv, kræver det kun få justeringer i din hverdag.
Forskning viser nemlig, at almindelig ”hverdagsmotion” som en daglig gåtur, havearbejde eller at hoppe på cyklen til arbejde, kan gøre underværker for din sundhed.
Du behøver altså ikke at sætte timer af til lange løbeture eller bruge hundredvis af kroner om måneden på fitnesscentre, hvis du gerne vil være sund. Ved bare at lave små ændringer i din hverdag, kan du komme rigtig langt.
Fra 40-årsalderen begynder vores hjerne at skrumpe. Hvert år bliver din hjerne i gennemsnit ½-1 procent mindre. Men denne proces kan du meget nemt stoppe og endda vende om.
Hvordan? Spørger du måske.
Ved at gå.
En amerikansk undersøgelse har vist, at tre ugentlige gåture af 40 minutters varighed, kan vende hjernens naturlige aldringsproces, og gøre den op til 2 % større!
Det betyder, at din hjerne bliver skarpere, så du fx kan arbejde mere effektivt, når du har stramme deadlines på arbejdet. Når din hjerne bliver større, betyder det også, at du bliver mere kreativ og bedre til at få de gode ideer.
Og så betyder en større hjerne, at du er mere robust overfor mentale udfordringer, som stress og depression.
Når du går bare 20 minutter om dagen, sænker du risikoen for at udvikle depression med 25 %. Går du halvdelen af den tid, sænker du risikoen med 18 %. Det viser en stor amerikansk undersøgelse, som har sammenlignet inaktive med aktive.
Samtidig viser et andet studie, at aktive mennesker i gennemsnit oplever 43 % færre dage med dårligt mentalt helbred sammenlignet med inaktive.
Forskning viser altså, at du bare med almindelig hverdagsmotion, såsom gåture, kan øge dit mentale helbred markant.
De samme positive effekter kan du opnå med havearbejde.
Havearbejde er godt for din fysiske form og for din kondition. To-tre timers havearbejde svarer nemlig til én times hård træning i fitnesscentret.
At arbejde i haven er samtidig godt for dit mentale helbred. Forskning viser, at dagligt havearbejde sænker risikoen for demens med 36 % og forebygger stress og depression.
Havearbejdets forebyggende effekt på stress og depression skyldes sandsynligvis en kombination af sollys og fysisk aktivitet. Sollys og fysisk aktivitet får nemlig hjernen til at producere glædeshormonet, serotonin, der også produceres, når man får antidepressiv medicin.
Havearbejde fungerer altså som en naturlig form for lykkepille – og så er den eneste bivirkning, at du får jord under neglene.
Et stort britisk studie på mere end 260.000 personer viser, at det gør en enorm forskel for din sundhed at vælge cyklen frem for bilen eller offentlig transport.
Tager du cyklen på arbejde sænker du risikoen for at udvikle kræft med 45 %!
Hopper du på cyklen frem for bilen eller offentlig transport, har du 52 % lavere risiko forat dø af hjertesygdom.
Har du for langt på arbejde, har det også en stor positiv effekt bare at cykle noget af vejen. Dem i den britiske undersøgelse, der kombinerede cykling med offentlig transport, havde 36 % lavere risiko for at dø af kræft sammenlignet med dem, der slet ikke brugte cyklen på vej til arbejde.
Du behøver altså ikke lange løbeture eller timer i fitnesscentret for at opnå et langt og sundt liv. Få justeringer i din hverdag, der gør den mere aktiv, kan gøre underværker for din sundhed.
Checkroud, S. (2018). Association between physical exercise and mental health in 1,2 million individuals in the USA between 2011 and 2015: a cross-sectional study. DOI: https://doi.org/10.1016/S2215-0366(18)30227-X
Erickson, K. I. et al. (2011). Exercise training increases size of hippocampus and improves memory. 108(7): 3017–3022. Proc Natl Acad Sci USA. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3041121/
Hansen, A. (2016). Hjernestærk – sådan styrker du din hjerne med motion og træning. Politikens Forlag.
Peters, R. (2006). Ageing and the brain. Postgrad Med J. 82, 84–88. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2596698/
Pearce, M. (2022). Association Between Physical Activity and Risk of Depression – A Systematic Review and Meta-analysis. 79(6): 550-559. doi:10.1001/jamapsychiatry.2022.0609