Overlæge: Bevægelse er den bedste kur mod stress

De fleste af os tror, at den mest effektive måde at forebygge og håndtere stress på, er ved hjælp af medicin eller psykologsamtaler. Men ifølge overlæge, Anders Hansen, er det faktisk motion, der er den mest effektive metode. Læs med her og find ud af hvorfor.

Udgivet
Released
April 2023
Læsetid
5
min read
minutter
22-Overlæge: Bevægelse er den bedste kur mod stress
Skrevet af
Written by
Samuel Kirk-Haugstrup

Psykolog, specialiseret i pædagogisk psykologi og formidling.

Samuel Kirk-Haugstrup

Psychologist, specialized in educational psychology and communication.

Flere og flere af os bliver stressede. Ifølge Sundhedsstyrelsen var hver femte dansker i 2010 stresset, mens det i 2021 var næsten hver tredje.

Men hvordan undgår du selv at blive en del af den statistik? Og hvis du er inde i en stresset periode, hvad kan du så selv gøre for at komme ud af den?

Svaret er enkelt: Du kan bevæge dig.

 

Den bedste kur i verden

Ifølge overlæge, Anders Hansen, er den bedste kur mod stress nemlig hverken medicin eller psykoterapi. <hl>Den bedste måde at forebygge og håndtere stress på, er gennem bevægelse.<hl>

Det betyder IKKE, at medicin eller samtaler med en psykolog IKKE kan virke forebyggende og lindrende på stress. De behandlingsformer er ofte effektfulde og mange mennesker har fået det bedre ved hjælp af dem.  

Men kigger man på forskningen, viser det sig, at motion og bevægelse har en positiv effekt på stress, der, ifølge Anders Hansen, ikke får den opmærksomhed, den fortjener. En effekt som i mange tilfælde udkonkurrerer de andre metoder til at håndtere stress.  

Og hvordan kan man så bruge motion til at forebygge og håndtere stress?

 

Derfor skal du dyrke motion

Der er især to årsager til, at motion hjælper dig med at forebygge og håndtere stress: 

1)   Du gør din hjerne bedre til at modstå stress

2)   Din krop lærer at håndtere stresshormonerne

 

Gå dig stressfri

Et af de mest utrolige studier, jeg har læst, er et amerikansk studie, der viser, at <hl>tre raske gåture om ugen kan forbedre vores evne til at håndtere stress.<hl>  

For at undersøge motions effekt på stresshåndtering, satte studiets forskere to grupper af ældre til forskellige slags motion. Den ene halvdel skulle gå tre raske ture om ugen af 40 minutters varighed og den anden halvdel skulle strække ud i samme tidsrum.

Det, forskerne fandt, var utroligt.

Efter bare et år, var der sket tydelige forandringer ved personerne i begge grupper. Og forandringerne kunne ikke kun ses ved gruppernes kondition – deres hjerner havde også ændret sig.

Gruppen, der strakte ud, havde i gennemsnit fået 1,4 % mindre hjerner, hvilket var forventeligt, da man ved, at hjernens volumen mindskes med ca. den mængde hvert år efter 40-årsalderen. <hl>Men det, der virkelig er banebrydende, var, at gruppen, der gik ture, havde forstørret deres hjerner med 2 %!<hl>

De havde altså ikke bare bremset hjernens naturlige aldring, men havde praktisk talt vendt den om, og gjort deres hjerne yngre.

Og i forhold til stress, er det især interessant, at det sted, der var forstørret mest, var det center i hjernen, der beskytter os mod stress. Centeret kaldes ”hippocampus” og er også vores hukommelsescenter.

Tre ugentlige gåture havde altså påvirket forsøgspersonernes hjerner markant. <hl>Det viser, at bare med moderat motion, kan du styrke din hjerne og dermed din evne til at håndtere stress.<hl>

 

Typen af aktivitet har betydning

Nøglen til, at den ene forsøgsgruppes hjerner voksede, mens den anden gruppes blev mindre, lader til at være typen af aktivitet. Hvor dem, der strakte ud, sad stille, fik den anden gruppe pulsen op, og det lader til at være den store forskel. Da man målte den gående gruppe, viste det sig nemlig, at jo mere de havde forbedret deres kondition, jo mere var deres hjerner vokset.

Det lader altså til, at konditionstræning har en særlig positiv effekt på hjernen.  

 

Konditionstræning lærer din krop at håndtere stresshormonerne

Grunden til at konditionstræning er godt for din evne til at håndtere stress, er faktisk fordi det stresser din krop.

Og her tænker du måske: men hvordan kan noget, der stresser min krop, hjælpe mig med at håndtere stress?

Når vi dyrker motion med høj puls, reagerer vores krop med at udskille kortisol – som er et stresshormon, der hjælper dig med at yde en ekstra indsats. Efter træningen, når du ikke har brug for energi til at præstere, falder dit kortisolniveau. Og her kommer så svaret på, hvordan det hjælper dig til at håndtere stress:  

<hl>Dit kortisolniveau falder ikke bare til samme niveau, som før træningen. Det falder til et lavere niveau, hvilken er grunden til, at du føler dig mere afslappet efter en løbetur.<hl>

Men fordelene stopper ikke her. Hvis du laver konditionstræning jævnligt, træner du samtidig din krop til at håndtere stresshormoner i andre stressende situationer.

At løbe en tur gør dig med andre ord bedre i stand til at håndtere den stress, der melder sig, når du arbejder intensivt op til en deadline på arbejdet, eller når der er noget på hjemmefronten, der stresser dig. Træningen lærer nemlig din krop, at den mængde stresshormoner, du mærker under løbeturen, ikke er farligt. Når du oplever en anden stresset situation, har din krop lært at håndtere stresshormonerne, og du vil derfor ikke reagere lige så kraftigt på situationen, som du ellers ville.  

<hl>På den måde, lærer konditionstræning dig at håndtere de stressede situationer, der ikke har noget med træning at gøre. Og det gælder både på arbejdet og på hjemmefronten.<hl>

 

Tre træningsråd mod stress

Hvordan er det så bedst at træne, hvis du gerne vil blive bedre til at modstå stress?

Her er tre råd, der både gør dig mere modstandsdygtig overfor stress. 

1.    Start med konditionstræning

Andre træningsformer som styrketræning, har også en positiv effekt, men forskning tyder på, at konditionstræning er mest effektiv.

2.    30-45 minutter, 3 gange om ugen

Forskning viser, at den største effekt af træning opnås ved at være i gang 30-45minutter ad gangen, 3 gange om ugen.

3.    Lidt er ALTID bedre end ingenting

Har du ikke tid eller mulighed for at afsætte 30-45 minutter 3 gange om ugen, kan du også styrke din hjerne med mindre. Tænk på, hvordan du kan inkorporere mere bevægelse i din hverdag. Overvej at købe en elcykel og tag den på arbejde, hvis det er muligt. Tag trappen i stedet for elevatoren. Køb to-go-kaffe og gå en tur i stedet for at blive siddende på cafeen.

Når det kommer til at være aktiv, er det vigtigt at være realistisk og ikke at have for høje forventninger til dig selv. <hl>Lidt er ALTID bedre end ingenting. Begynd stille og roligt – du kan altid skrue op senere.<hl>

 

Start med en gåtur

Bevægelse og motion har ufattelige positive effekter på din hjerne og dit mentale helbred. Fysisk aktivitet øger dit mentale velvære og forbedrer din evne til at håndtere livets udfordringer. Og du behøver ikke at slide dig selv op og træne hårdt. Forskning viser, at du bare med ugentlige gåture, kan opnå resultater.

Referencer
References

Erickson, K. I. et al. (2011). Exercise training increases size of hippocampus and improves memory. 108(7): 3017–3022. Proc Natl Acad Sci USA.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3041121/

 

Hansen, A. (2016). Hjernestærk – sådan styrker du din hjerne med motion og træning. Politikens Forlag.

 

Peters, R. (2006). Ageing and the brain. Postgrad Med J. 82, 84–88. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2596698/

Identificer medarbejdere i risiko for stress med Orbis Insights™

Identify employees at risk of stress with Orbis Insights™

– og forebyg sygemeldinger

– and prevent sick leave

Læs mereRead more

Måske du synes om

Måske du synes om

Maybe you would enjoy