Overlæge: Det er hverken dine muskler eller dit hjerte, der styrkes mest af, at du dyrker motion. Det organ, der får mest ud af, at du er aktiv, er nemlig din hjerne! Læs med her og find ud af hvorfor.
Vores hjerne skrumper med alderen. Forskning viser, at <hl>vores hjerner skrumper 0,5-1 % pr. år fra vi fylder 40 år<hl>, hvilket er en af årsagerne til, at vores kognitive funktioner bliver ringere med alderen. Vi kan fx ikke overskue de samme ting, som vi kunne tidligere og vi bliver mere glemsomme.
Men i modsætningen til, hvad man tidligere troede, så kan du selv bremse din hjernes aldring og endda gøre den yngre.
Hvordan, tænker du måske?
Svaret er simpelt: Ved at bevæge dig.
I sin bog,”Hjernestærk”, fortæller overlæge Anders Hansen om banebrydende hjerneforskning, der viser, at du, bare <hl>med tre ugentlige gåture, kan bremse hjernens naturlige aldringsproces og bevare dine kognitive funktioner.<hl>
Studiet viser, at hjernens forskellige centre kommunikerer bedre med hinanden, når du dyrker motion. I praksis betyder det, at din hjerne bliver mere effektiv. Det vil sige, at din evne til at planlægge, din evne til at tage initiativ og din evne til at holde koncentrationen, bliver markant bedre, bare ved at gå ture tre gange om ugen.
Og måske mest af alt, bliver din hukommelse bedre af, at du bevæger dig.
Hjernescanninger har afsløret, at det område i hjernen, der påvirkes mest af fysisk aktivitet, faktisk er vores hukommelsescenter, der også kaldes hippocampus.
Ligesom resten af hjernen, skrumper vores hukommelsescenter i takt med, at vi bliver ældre. <hl>Men denne indskrumpning kan du stoppe – og i nogle tilfælde vende til forstørrelse – ved at dyrke motion.<hl> Et amerikansk studie viser nemlig, at fysisk aktivitet ikke bare kan stoppe aldringen af dit hukommelsescenter, men at regelmæssig motion faktisk kan gøre hukommelsescentret større og dermed forbedre din hukommelse.
<hl>Den bedste måde at træne din hukommelse på, er altså hverken ved hjælp af sudoku eller vendespil.<hl> Den bedste måde at træne og bevare din hukommelse på, er ved at dyrke motion.
Og her er det vigtigt at understrege, at motion IKKE betyder hård træning i et fitnesscenter eller løbetræning op til et halvmaraton. Det, der gjorde forsøgspersonernes hukommelsescentre større, var tre raske gåture om ugen af 40 minutters varighed.
Der skal altså ikke mere end et par raske gåture til for, at du kan vende hjernens naturlige aldringsproces og forbedre din hukommelse.
Ifølge Anders Hansen er den mest effektive måde at forebygge stress og depression hverken medicin eller psykologhjælp. Den mest effektive måde at både forebygge og behandle stress og depression på, er gennem bevægelse og motion.
Når du dyrker motion, udskilles der nemlig glædeshormoner i kroppen, som letter dit humør og gør dig gladere. Og det gælder både på kort og på lang sigt.
Fysisk aktivitet har samtidig den effekt, at det gør dig bedre i stand til at håndtere stress i hverdagen. <hl>Når du dyrker motion, udsætter du nemlig din krop for en lille mængde stresshormoner, som gør dig bedre i stand til at håndtere andre situationer, der også udløser stress.<hl>
At løbe eller gå en tur gør dig med andre ord bedre i stand til at håndtere den stress, der melder sig, når du arbejder intensivt op til en deadline på arbejdet eller når der er noget på hjemmefronten, der presser dig.
Hvis du er mere nysgerrig på de utrolige effekter fysisk aktivitet har på din mentale trivsel, kan du klikke her og læse om, hvordan du bruger motion til at forebygge og håndtere stress.
Motion er ikke bare den bedste måde at forebygge fysiske skavanker og livsstilssygdomme på. Ifølge eksperter er fysisk aktivitet også den bedste kur mod psykiske udfordringer, som stress og depression. Og du behøver ikke engang melde dig ind i et fitnesscenter eller at løbe motionsløb for at forbedre dit mentale helbred. Der skal ikke mere til end at invitere din ven eller partner med på en gåtur.
Erickson, K. I. et al. (2011). Exercise training increases size of hippocampus and improves memory. 108(7): 3017–3022. Proc Natl Acad Sci USA.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3041121/
Hansen, A. (2016). Hjernestærk – sådan styrker du din hjerne med motion og træning. Politikens Forlag.
Peters, R.(2006). Ageing and the brain. Postgrad Med J. 82, 84–88. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2596698/