Du skal læse denne artikel, hvis du vil lære, hvordan du præsterer under pres – uanset om det er under din næste fremlæggelse eller op til din næste deadline. I denne artikel lærer du, hvordan du bliver mentalt stærk, så du er i stand til at holde hovedet koldt, når tvivlen og nervøsiteten melder sig.
Hvad er det, der gør, at Mikkel Hansen tør tage det afgørende skud i en VM-finale, når han ved, at én forkert bevægelse koster guldmedaljen? Hvad er det, der gør, at pianisten i DR’s symfoniorkester er i stand til at levere en fejlfri solo, når hun ved, at én forkert tone kan ødelægge forestillingen? Og hvad er det, der gør, at piloten – i uvejr og turbulens – stadig formår at lande flyet sikkert?
Er det fordi de ikke bliver nervøse? Er det fordi, de ikke er bange for at fejle?
Nej, det er det ikke.
Grunden til, at de præsterer, når det gælder er, at <hl>de er i stand til at fokusere på den opgave, de udfører, selvom de bliver nervøse, selvom de er usikre og selvom de tvivler på dem selv<hl>. De er ikke overmennesker. De har bare trænet deres mentale styrke, så de ved, hvad de skal gøre, når de står i pressede situationer.
Og det kan du også lære. Læs med her og få værktøjer til at træne din mentale styrke.
Uanset om du er elite sportsudøver, kunstner eller ambitiøst karrieremenneske, vil du møde situationer, hvor du skal præstere. Og uanset hvem du er, så vil du blive nervøs og tvivle på dig selv. Hvorfor? Fordi når noget er vigtigt for dig; når du gerne vil lykkes med noget, vil angsten for at mislykkes altid følge med. Det er bagsiden af succesens medalje. For hvis du var ligeglad med at mislykkes, hvorfor ville det så overhovedet betyde noget for dig at lykkes?
Alle bliver altså nervøse eller tvivler inden de skal præstere. Det er helt normalt. <hl>For at præstere op til dit bedste, handler det bare om ikke at lade tvivlen og usikkerheden styre dig<hl>.
Og hvordan gør du så det? Det kan du gøre ved at bruge de samme værktøjer, som har hjulpet nogle af de bedste idrætsudøvere i hele verden til succes. Værktøjerne er inspireret af to af de førende sportspsykologiske konsulenter i Danmark, Kristoffer Henriksen og Jakob Hansen, der begge har hjulpet danske sportsstjerner til at vinde OL og VM-guldmedaljer.
Det første værktøj, der forbereder dig på at præstere under pres, handler om at finde ud af, hvad du gerne vil opnå, og hvorfor det er vigtigt for dig at opnå det. Det handler med andre ord om at finde din mission og dine værdier.
<hl>Mission<hl> = Hvad du vil opnå og hvorfor du vil opnå det
<hl>Værdier<hl> = Hvordan du udfører din mission
For mange mennesker – uanset om det er i sportens eller erhvervslivets verden – er det svært at definere deres mission og deres værdier.
Hvorfor ønsker du at være en god leder? Hvorfor ønsker du at være den bedste indenfor dit felt? Er det på grund af penge? Anerkendelse? Ambition?
Til at hjælpe dig med at blive helt skarp på, hvad du gerne vil bruge din mentale styrke til og hvorfor det er betyder noget for dig, kan du bruge følgende øvelse.
Forestil dig, at du lige er gået på pension, og du står til din egen afskedsreception. Hele organisationen er samlet for at tage afsked med dig og de to personer, du helst vil høre fra, stiller sig op, og holder tale for dig.
Forestil dig, at <hl>den første person siger det, der gør dig allermest stolt.<hl>
Hvad siger personen? Hvad lægges der vægt på i talen? Hvilke handlinger og hvilke kvaliteter fremhæver personen om dig og din karriere?
Forestil dig nu, at person nummer to, siger det, du ikke håber, om dig og din karriere.
Hvad siger personen? Hvad lægges der vægt på? Hvad fremhæver personen om dig?
Spørg nu dig selv:
Ud fra de to taler, skal du nu skrive din mission og dine tre vigtigste værdier ned. Det kan være, at første taler fremhævede, at du er hårdtarbejdende, disciplineret og at du altid sætter andres behov over dine egne. Hvis det er de kvaliteter, du allerhelst vil høre om dig selv, vil de også ligge tæt på dine værdier. Din mission vil i dette tilfælde være noget i stil med: ”jeg ønsker at være en hårdtarbejdende leder, der både går forrest gennem mine handlinger, og som sætter andres behov før mine egne”.
Hvis du har svært ved at formulere din mission og udvælge dine vigtigste værdier, så husk på, hvad person nummer to sagde om dig. Det kan være, at du er selvisk, ligeglad med andre og doven. <hl>De ting vi allernødigst vil høre om os selv er nemlig ofte det modsatte af det, vi gerne vil stå for<hl>. At tænke på, hvad du ikke håber andre vil sige om dig, kan derfor hjælpe dig med at blive skarp på din mission og dine værdier.
Når du er blevet skarp på din mission og dine værdier – hvad du vil opnå og hvorfor du vil det – er du klar til at træne, hvordan du præsterer under pres.
For at præstere under pres, skal du lære at registrere, hvilke negative tanker og følelser, du får i situationen – og ikke tillade dem at styre dine handlinger. Det træner du, ved at se tilbage på en presset situation, hvor du ikke reagerede, som du ønskede. Hvor du ikke handlede ud fra dine værdier.
Det kan fx være under et vigtigt møde, hvor du undlod at tage ordet og sige din mening, fordi du var bange for, hvad de andre ville tænke om din ide.
Når du har fundet en situation, skal du virkelig gå i detaljen og være nysgerrig på, hvilke tanker og følelser, der fik dig til at handle i modstrid med dine værdier.
<hl>Når vi handler i modstrid med vores værdier, er det ofte fordi vi handler ud fra vores følelser i stedet for ud fra vores værdier<hl>. Vi handler ud fra det, der giver os en umiddelbar belønning i stedet for det, vi ønsker på den lange bane.
Ved at øve dig i at registrere, hvad du føler og tænker i pressede situationer, bliver du bevidst om, hvilke tanker og følelser, der får dig til at handle i modstrid med dine værdier. Og når du er bevidst om dem, ved du hvilke tanker du skal arbejde med, så de ikke får lov til at styre dine handlinger.
Step 2 handler om at lære at løsrive sig fra det tag, som de negative tanker og følelser kan have i os.
Du løsriver dig fra dine tanker og følelser ved se dem for hvad de er: bare tanker og bare følelser. Du er ikke dine tanker eller følelser.
Bare fordi du får en tanke om at hoppe ud fra en bro, betyder det ikke, at du gør det. Bare fordi du bliver vred på bilisten foran dig betyder det ikke, at du kører op i ham, selvom du har lyst til det. Og fordi du bliver nervøs eller usikker under et vigtigt møde, betyder det ikke, at du skal holde dig tilbage.
<hl>Dine tanker og følelser behøver ikke at blive til dine handlinger<hl>. Du kan godt registrere, at følelsen eller tanken kommer uden at reagere på den. Træn dig selv i at løsrive dig fra negative tanker og følelser med denne øvelse:
Når du har registreret dine negative følelser og tanker og løsrevet dig fra dem, handler det om at rette fokus tilbage på din opgave og handle ud fra dine værdier.
Forestil dig igen, at du sidder til et vigtigt møde. Du vil gerne byde ind, men du er usikker på, hvordan de andre til mødet vil modtage din ide.
Det første du skal gøre, er at registrere usikkerheden. Derefter løsriver du dig fra den, ved at forestille dig usikkerheden står på din kuglepen.
Når du har løsrevet dig fra usikkerheden – og besluttet dig for ikke at lade den styre dig – retter du igen fokus mod dine værdier og handler ud fra dem.
Hvordan handler du i overensstemmelse med dine værdier? Hvis dine værdier fx er at være proaktiv og iderig, hvordan skal du så handle? Hvis dine værdier er at være accepterende og kompromissøgende, hvordan skal du så handle?
<hl>At handle ud fra dine værdier, hjælper dig med at træffe de rigtige beslutninger i pressede situationer, og ikke lade dig styre af dine følelser<hl>. Når du handler i overensstemmelse med dine værdier, ved du nemlig, at uanset udfaldet af den pressede situation, så kan du stå inde for din måde at handle på.
Alle mennesker tvivler og bliver nervøse, når de skal præstere. Det er helt naturligt. Men du behøver ikke lade tvivlen eller nervøsiteten påvirke dine handlinger. I denne artikel har du fået værktøjer, der hjælper dig med at præstere under pres. Ligesom de anvendes af nogle af verdens bedste sportsstjerner og kunstnere, kan du også bruge værktøjerne til at blive bedre til at holde hovedet koldt i situationer, hvor du er under pres.