Sådan rækker du ud til en sygemeldt medarbejder

Lær, hvordan du som leder skal række ud til en sygemeldt medarbejder med stress - og få en simpel guide du, som leder, kan følge.

Udgivet
Released
April 2025
Læsetid
2
min read
minutter
44-Sådan rækker du ud til en sygemeldt medarbejder
Skrevet af
Written by
Samuel Kirk-Haugstrup

Psykolog, specialiseret i pædagogisk psykologi og formidling.

Samuel Kirk-Haugstrup

Psychologist, specialized in educational psychology and communication.

Som leder har du et afgørende ansvar, når en medarbejder bliver sygemeldt – både for medarbejderens trivsel og for resten af arbejdspladsen. Er der tale om en sygemelding med stress, kan det være en sårbar og kompleks situation, hvor den rette kontakt fra dig som leder kan gøre en stor forskel. I denne artikel, og nedenstående video, får du en simpel guide til, hvordan du som leder rækker ud til en sygemeldt medarbejder.

Hvorfor er det vigtigt at tage kontakt - særligt ved stress?

Når en medarbejder sygemeldes med stress, er det ikke ualmindeligt, at vedkommende føler skyld og usikkerhed. Mange ledere bliver usikre på, hvad de må sige, og hvad de konkret skal gøre. Men netop stressrelateret sygefravær kræver en balanceret, men tydelig kontakt. Den rette tilgang, fra dig som leder, kan have en afgørende betydning for, hvordan medarbejderens kommer igennem sygdomsperioden og sin vej tilbage til arbejdet.

1. Tjek jeres retningslinjer for kontakt ved sygemelding

Inden du tager kontakt, er det vigtigt, at du undersøger, hvilke retningslinjer din arbejdsplads har – særligt hvis der er tale om stress. Nogle organisationer har procedurer, som skal sikre, at både leder og medarbejder håndterer situationen på den rigtige måde. Er der en HR-afdeling, så tag dem gerne med på råd.

2. Kontakt inden for de første seks dage – også ved stress

Stress skal tages alvorligt fra start. Har I ikke specifikke retningslinjer, anbefaler jeg, at du som leder tager kontakt til medarbejderen inden for de første seks sygedage. En tidlig og empatisk kontakt kan være med til at nedtrappe stressniveauet og forhindre, at medarbejderen føler sig glemt eller overladt til sig selv.

3. Ring – send ikke en mail

Ved stress anbefales det, at man holder sig fra arbejdsmailen. Mail kan virke overvældende og forpligtende. Derfor bør du som leder ringe – gerne efter kl. 10, så du giver medarbejderen mulighed for en rolig morgen. En samtale i telefonen er mere personlig og gør det lettere at aflæse, hvordan medarbejderen egentlig har det.

4. Mød medarbejderen som menneske – ikke kun som medarbejder

Stress rammer ikke kun arbejdslivet, men også privatlivet. Derfor er det vigtigt, at din kontakt er præget af empati og ægte interesse. Samtalen behøver ikke vare mere end 10-15 minutter. Stil åbne spørgsmål som:

  • Hvordan har du det?
  • Er der noget, jeg kan gøre lige nu for at hjælpe?

Understreg, at der er styr på medarbejderens opgaver, og at det eneste, som medarbejderen, skal tænke på, er at få det bedre. Det er med til at fjerne unødvendig stress og eventuel skyldfølelse.

5. Lav en konkret aftale om opfølgning

Afslut samtalen med at aftale, hvornår I taler sammen igen – for eksempel ugen efter. Det skaber forudsigelighed, som kan reducere stress og uro hos medarbejderen. Det er vigtigt, at du holder denne aftale – det er et lille, men vigtigt signal om tillid og kontinuitet.

Se video

Se videoen og hør, hvordan du rækker du ud til en sygemeldt medarbejder:

Referencer
References

Identificer medarbejdere i risiko for stress med Orbis Insights™

Identify employees at risk of stress with Orbis Insights™

– og forebyg sygemeldinger

– and prevent sick leave

Læs mereRead more

Måske du synes om

Måske du synes om

Maybe you would enjoy