Sådan håndterer du stress blandt dine medarbejdere – uanset om stressen skyldes arbejde eller privatliv

Stress blandt dine medarbejdere er dyrt i tabt produktivitet og øget sygefravær – ligegyldigt om stressen kommer fra arbejdet eller privatlivet. Men når det kommer til, hvordan I som virksomhed forebygger og håndterer stress, er årsagen ikke ligegyldig.

Udgivet
Released
September 2024
Læsetid
4
min read
minutter
39-Sådan håndterer du stress blandt dine medarbejdere – uanset om stressen skyldes arbejde eller privatliv
Skrevet af
Written by
Samuel Kirk-Haugstrup

Psykolog, specialiseret i pædagogisk psykologi og formidling.

Samuel Kirk-Haugstrup

Psychologist, specialized in educational psychology and communication.

Hvor kommer stressen fra?

Blandt de hyppigste årsager til stress, er: arbejdspres, uforudsigelighed på arbejdet, usikkerhed på hjemmefronten, dårlig ledelse, sygdom i familien og dårlige sociale relationer.  

Stress er et komplekst fænomen, som kan stamme både fra arbejdet og privatlivet. Ifølge en undersøgelse af det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), er arbejdet den vigtigste årsag til stress i 51 % af stresstilfælde, mens 43 % svarer, at stressen kommer fra både arbejdet og privatlivet. Kun 5 % svarer, at privatlivet er den vigtigste kilde til stress.

Når stressen kan komme fra arbejde og privatliv, er det nødvendigt, at man som virksomhed ved, hvordan man tackler det, uanset hvorfra medarbejdernes stress kommer. Der er nemlig forskel på, hvordan man forebygger stress alt efter om det kommer fra arbejdet eller privatlivet.

Stressforebyggelse er altid virksomhedens ansvar

Stress er ikke altid virksomhedens skyld. Hvis en af dine medarbejderes søn får angst, hvorefter medarbejderen må sygemeldes, er det ikke arbejdspladsens skyld.

Men uanset om stressen kommer fra arbejdet eller privatlivet er det altid virksomhedens ansvar at forebygge og håndtere stressen. Fremgangsmåden er dog forskellig alt efter årsagen til stress.

 

Når stressen kommer fra arbejdet

Forskning viser, at tre af de største årsager til arbejdsrelateret stress er: 1) fraværende ledelse, 2) uforudsigelige arbejdsopgaver og 3) uklarhed om ansvar.

En effektiv metode til at undgå, at ovenstående faktorer resulterer i stress blandt dine medarbejdere, er 1:1 møder.

Denne type møder er formegentlig ikke nye for dig, men måske du ikke er klar over, hvordan du bruger dem til at forebygge stress.

1:1 møder giver dig nemlig muligheden for at vise dine medarbejdere, at du er til stede, og de giver jer muligheden for at forventningsafstemme arbejdsopgaver og ansvar. Samtidig giver 1:1 møder dig mulighed for at spørge ind til medarbejderens trivsel.

 

Sådan bruger du 1:1 møder til stressforebyggelse

Der er mange forskellige måder at afholde 1:1 møder på. Det afhænger af din ledelsesstil, typen af medarbejder og jeres forhold.

Uanset hvordan du vælger at tilgå dine 1:1 møder, er det vigtigt, at du tænker over rammen og formålet med mødet samt hvilke spørgsmål, der skal stilles.

Brug følgende skema til at forberede dig til dit næste 1:1 møde.

Når stressen kommer fra privatlivet

Tilgangen til stressforebyggelse er anderledes, hvis årsagen til stress er i privatlivet. Her har du som leder nemlig ikke muligheden for at justere arbejdsbyrde eller ansvar for at sænke deres stressniveau. Samtidig er medarbejdere også mindre tilbøjelige til at være åbne om, at de er pressede, hvis årsagen er privatlivsrelateret. 

Selvom du ikke kan hjælpe direkte, kan du hjælpe indirekte. Det kan du gøre ved at sikre dig, at dit team ved hvilke stressforebyggende ressourcer, de har adgang til gennem arbejdspladsen, hvis de bliver stressede.  

Det handler fx om, hvordan medarbejderen kontakter sundhedssikringen – hvis I har sådan én – og hvad de kan få hjælp til.

Udover sundhedssikringen er der flere arbejdspladser, der har andre stressforebyggende tilbud, som online kurser eller mentale helbreds-apps.  

Fordelen ved online eller app-baseret tilbud er, at det ofte er nemmere at aktivere sammenlignet med sundhedssikringen, som kræver adskillige steps før, man får hjælpen.

 

Har I brug for hjælp til stressforebyggelse?

Er du interesseret i at høre mere om, hvordan OrbisCures løsning hjælper virksomheder med at forebygge stress – og finde årsagen dertil – så book et uforpligtende møde her.

Referencer
References

Andersen, M. F. & Kingston, M. (2016). Stop stress – Håndbog for ledere. Klim.  

Kingston, M. (2020). Førstehjælp til stressramte. Forlag: Klim 

Martini, M., Krarup, M., Tøttrup, C. A. (2017). Lederens stresshåndbog – styrk dine lederkompetencer, når det gælder stress. Dansk Psykologisk Forlag A/S.  

Wärn, B. (2018). Den lille guide til stresshåndtering på arbejdspladsen. Wärn Kompetenceudvikling.

Identificer medarbejdere i risiko for stress med Orbis Insights™

Identify employees at risk of stress with Orbis Insights™

– og forebyg sygemeldinger

– and prevent sick leave

Læs mereRead more

Måske du synes om

Måske du synes om

Maybe you would enjoy