Distanceledelse: Sådan leder du remote medarbejdere

Medarbejdere, der arbejder remote, har brug for en anden type ledelse end dem, du ser til dagligt, for at de trives og er effektive. I denne artikel får du 5 konkrete værktøjer til, hvordan du leder på distancen.

Udgivet
Released
August 2024
Læsetid
2
min read
minutter
33-Distanceledelse: Sådan leder du remote medarbejdere
Skrevet af
Written by
Samuel Kirk-Haugstrup

Psykolog, specialiseret i pædagogisk psykologi og formidling.

Samuel Kirk-Haugstrup

Psychologist, specialized in educational psychology and communication.

Råd #1: Justér forventninger til dig selv

Når du er leder for medarbejdere, der arbejder remote, kan du ikke udøve samme ledelse, som hvis du så dem hver dag. Der er ikke samme mulighed for små uformelle samtaler, når I møder ind eller når I mødes ved kaffemaskinen.

At acceptere, at vilkårene for ledelse er anderledes på distancen, er derfor det første skridt til at blive den bedste leder af remote medarbejdere.     

Råd #2: Kommunikér oftere end du tror

Det er nemt at miste følingen med de medarbejdere, der arbejder remote. Derfor skal du som distanceleder kommunikere oftere end du tror, for at bevare den gode relation til hver af dine medarbejdere.

Det gør du bl.a. ved at afholde hyppige check-ins med alle dine medarbejdere individuelt. Det kan være 15 minutter hver uge med hver medarbejder, hvor de har mulighed for at drøfte enten arbejdsopgaver eller trivsel med dig. Vis medarbejderne, at du kerer dig om relationen til dem ved at sende en mødeindkaldelse til jeres ugentlige check-in og ved at prioritere hvert møde i din kalender.

Råd #3: Klare aftaler om kontakt

Når kommunikationen er sparsom, er det vigtigt med klare aftaler om, hvor ofte og hvordan I har kontakt. Lav derfor en klar aftale om, 1) hvornår du og medarbejderen forventes at være tilgængelige, 2) hvor ofte medarbejderen ønsker at være i kontakt med dig, og 3) hvilke medier, I foretrækker at kommunikere gennem.

Råd #4: Selvledelse

Selvledelse er et vilkår, når man arbejder remote, men ikke alle medarbejdere er den fødte selvleder. Selvledelse vil sige, at medarbejderen selv strukturerer og definerer sine opgaver, men det betyder IKKE, at medarbejderen skal overlades til sig selv.

Selvledende medarbejdere har brug for at blive husket på, hvilken retning de skal arbejde hen imod og få tilliden til selv at planlægge opgaverne. I praksis kan du støtte dine selvledende medarbejdere under jeres jævnlige check-ins ved at:

Minde medarbejderen om, hvordan hans eller hendes arbejde giver virksomheden værdi.

Sætte den overordnede retning for medarbejderens arbejdsopgaver.

Have tillid til, at medarbejderen selv kan planlægge og udføre sine opgaver – og samtidig tilbyde støtte og sparring.

Råd #5: Gennemsigtighed

Gør din kalender tilgængelig for dit team, så de altid ved hvornår de kan kontakte dig. Det kan man nemlig ikke på samme måde, som når man er på kontor sammen, hvor man bare lige kan se om din dør er åben og dermed om du er tilgængelig.

Medarbejdere der arbejder remote har brug for en bestemt type ledelse, for at de trives og er produktive. De har brug for en bevidst leder, der kommunikerer klart og tydeligt om ansvar og gennemsigtighed, og som tillader dem at udøve den selvledelse, som remote arbejde på kalder.

Referencer
References

Lederstof.dk (2021): Sådan bliver du en bedre leder fra distancen. Link: https://www.lederstof.dk/saadan-bliver-du-en-bedre-leder-fra-distancen

Lindholm, A., B. (2021): Lederskab på distancen. Forlag: Historia.

Dansk Industri: Distanceledelse. Link: https://www.danskindustri.dk/vi-radgiver-dig/personale/hr-og-ledelse/ledelse/distanceledelse/

Identificer medarbejdere i risiko for stress med Orbis Insights™

Identify employees at risk of stress with Orbis Insights™

– og forebyg sygemeldinger

– and prevent sick leave

Læs mereRead more

Måske du synes om

Måske du synes om

Maybe you would enjoy